Porsche. Een naam die elke autosportliefhebber doet dromen. En niet alleen omdat het merk een ongelooflijk gevuld palmares kan voorleggen, met als hoogtepunt niet minder dan 19 overwinningen in de 24 Uur van Le Mans! Voor jonge rijders staat Porsche ook voor een piramide, met aan de top het statuut van fabrieksrijder voor één van de meest iconische merken ter wereld. Hoeveel jonge talenten hebben al gebruik gemaakt van de diverse Porsche Cups om hun carrière te (her)lanceren? Emmanuel Collard, Marc Lieb, Timo Bernhard, Patrick Pilet, René Rast, Kevin Estre, Michael Christensen, Philipp Eng, Earl Bamber, Nick Tandy, Sven Müller, Mathieu Jaminet…  Allemaal rijders – en de lijst is ver van volledig! – die de monomerkencup van het merk uit Stuttgart als springplank voor hun loopbaan hebben gebruikt.

Geen enkel ander merk kan er zich op roemen de afgelopen decennia zoveel jonge talenten naar een carrière van profrijder te hebben gebracht. Een uniek statuut… dat Porsche zeker en vast wil behouden!

In het spoor van partner Porsche AG wil ook de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux dienen als lanceringsplatform. Daarom lanceerden de promotoren in 2017 een Junior Program. Die eerste editie werd een succes, met de 19-jarige Turk Ayhancan Güven als laureaat. Het zette de organisatoren er toe aan om dit jaar de inspanningen nog te verhogen.

“Jongeren hebben meer dan ooit hun plaats in ons kampioenschap, dat zich ook richt op gevestigde waarden en gentlemen drivers”, stelt Operations Manager Severine Ulenaers. “We zijn heel blij met de manier waarop ons Junior Program in 2017 is verlopen en het krijgt in 2018 dan ook een vervolg. Maar dat is niet alles! We gaan nog verder, en vanaf dit jaar zetten we ook een Junior Recruitment Program op poten, met als doel een jonge rijder te helpen in 2019 aan de start te komen van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.”

Junior Program: een volledige opleiding om het talent helemaal te ontwikkelen

Met een specifieke opleiding van zes dagen ondersteunt en omkadert het Junior Program de jonge rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, met slechts één doel: hen zo goed mogelijk voorbereiden op de Porsche Motorsport Shoot-out, een selectie die hen de kans kan geven een van de rijders van het Porsche Motorsport Junior programma te worden.

Gedurende deze Engelstalige opleiding worden de Juniors (rijders van maximum 25 jaar) geëvalueerd en krijgen ze tips voor hun fysieke en mentale voorbereiding, hun houding tegenover de media, de manier waarop ze een raceweekend kunnen voorbereiden en afwerken… Ze maken ook van dichtbij kennis met Porsche door onder andere een exclusief bezoek aan de fabriek en ateliers van Porsche Motorsport in Weissach. Verder krijgen ze ook waardevolle raad van een officiële rijder van het merk, om zich zo op en naast het circuit verder te ontwikkelen.

“Een completere rijder worden verhoogt voor de Junior niet alleen de kans om te schitteren in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux”, legt Severine Ulenaers uit. “Het kan ook helpen om zich te laten opmerken in de piramide van Porsche Motorsport, in de hoop zo een carrière van profrijder te kunnen uitbouwen.”

Junior Recruitment Program: de eerste stap richting profcarrière

Naast zijn Junior Program creëert Cup Challenge Benelux in 2018 ook een Junior Recruitment Program, een operatie die tot doel heeft jonge talenten te ontdekken en te steunen, om hen verder te laten groeien binnen Porsche.

Dit programma richt zich op rijders van minder dan 25 jaar, die reeds een geringe  ervaring in de autosport hebben of over een karting ervaring van hoog niveau beschikken… en voor wie dit een sleutelmoment in hun carrière zou kunnen betekenen.

Gedurende een tweedaagse selectie (op 16 augustus en 25 oktober) op Circuit Zolder zullen de kandidaten eerst een wegversie van een Porsche besturen, waarna ze hetzelfde zullen doen aan het stuur van een racebolide. Zo kunnen ze blijk geven van hun vaardigheden. Ze worden ook onderworpen aan fysieke en mentale testen, en kunnen ze de teams uit de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux ontmoeten. Na een serie interviews – om de motivatie, doelen en business plan van de kandidaten onder de loep te nemen – zal één van hen benoemd worden tot « Porsche Benelux Junior Recruit ».

De laureaat wordt dan ondersteund door Cup Challenge Benelux en zijn partners, waarbij ook Michelin, en krijgt premies ter waarde van 40.000 euro om in 2019 deel te nemen aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en het Junior Program.

De deelnamekosten voor deze tweedaagse selectie bedragen 4.500 euro ex-BTW en de inschrijvingen sluiten af op 8 juni. Geïnteresseerde kandidaten kunnen voor meer informatie contact opnemen met Severine Ulenaers (severine@gt3cupchallengebenelux.com).

Kalender 2018

19 april Test Day – Spa-Francorchamps
3-5 mei FIA WEC – Spa-Francorchamps*
19-21 mei Jumbo Racing Days by Max Verstappen – Zandvoort*
9-10 juni Porsche Racing days – Zandvoort
26-28 juli Total 24 Hours of Spa – Spa-Francorchamps
15-16 september FIA Truck Grand Prix – Zolder
13-14 oktober GT4 Series – Le Castellet*

* Samen met Porsche Carrera Cup France