Het gezond verstand heeft het gehaald. Onder druk van onder anderen de teams, die zich bewust waren van het gevaar en de gevoeligheid van de situatie, hebben de organisatoren van de Rally van Australië besloten de wedstrijd de te annuleren opdat de lokale autoriteiten zich op essentiële zaken kunnen concentreren, namelijk de strijd tegen de bosbranden om te redden wat nog ken en de lokale bevolking bij te staan.

Het Wereldkampioenschap Rally eindigt hiermee in mineur, maar het was de enige juiste beslissing. De prioriteit bij de teams en volgers is nu Australië zo snel mogelijk te verlaten, wat niet eenvoudig zal zijn gezien de sluiting van talrijke wegen en eventueel ook van de luchthavens van Coffs en Sydney.

De Rally van Australië wordt logischerwijze afgelast (Foto Hyundai Motorsport GmbH)

Op sportief vlak betekent deze afgelasting dat Hyundai zijn eerste wereldtitel bij de Constructeurs verovert. Het Koreaanse merk had voor de trip Down Under 18 punten voorsprong op Toyota. En voor de vijfde keer sluit Thierry Neuville het seizoen af met de titel van vice-wereldkampioen.