Het schrappen van een aantal WRC manches betekent niet dat Thierry Neuville dit jaar veel minder actief zal zijn. Na het schrappen van de rally’s in Argentinië, Portugal en Sardinië krijgt de piloot uit St-Vith als compensatie een volledig WTCR programma voorgeschoteld!

Neuville zal uiteraard met een Hyundai i30 TCR aantreden. Vorig jaar maakte Neuville al een goede indruk bij een eenmalig optreden in TCR Germany in augustus. « Ik won inderdaad de eerste race op de Nürburgring », verklaarde Neuville een SPEED Magazine. « Op zich verschilt het rijden met een i30 TCR niet zoveel van de i20 WRC. De wagen is minder krachtig maar hij is zeer makkelijk te besturen. Uiteindelijk is het grootste verschil dat ik de stem van Nicolas niet zal horen tijdens het rijden (lacht)! »

Maar hoe kwam dit programma in recordtempo tot stand? Door de laatste kalenderwijzigingen van de FIA zag Hyundai de kans om hun toppiloot een dubbel circuit-rally programma aan te bieden, vooral omdat hij zich op beide terreinen als een vis in het water voel. « De sterren stonden stonden ineens gunstig », voegt Hyundai sportdirecteur Andrea Adamo toe. « Met uitzondering van de meeting in Macau, die samenvalt met de Rally van Japan, is er geen overlapping op de kalender tussen WRC en WTCR. De FIA heeft eveneens begrepen dat een beperking van vier wagens per merk in WTCR nergens goed voor is dus komen wij met zes i30 TCR’s voor de dag in 2020! »

 

BRC Squadra Corse zal beroep doen Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz terwijl Team Engstler wagens inzet voor Nick Castburg en Luca Engstler. Sébastien Loeb Racing zou oorspronkelijk in E-TCR te zien zijn, maar het stopzetten van het programma van Volkswagen Motorsport betekent dat het team uiteindelijk toch in het WTCR van de partij zal zijn.

De kers op de taart is dat het team van Sébastien Loeb de Belgische kaart speelt. De teamgenoot van Neuville wordt namelijk… Maxime Potty! Drie jaar nar zijn optreden in TCR International in Francorchamps keert de piloot uit Hamoir terug op het voorplan van de TCR scène. « Het is een win-win situatie », vertrouwde Potty uw favoriete site toe. « Omdat ik één van de Belgen ben met de meeste kilometers op de teller aan het stuur va een TCR zal ik Thierry zo goed mogelijk bijstaan, ook al weet ik dat hij snel in het ritme zal zijn. Van zijn kant heeft hij beloofd mij wat tips te geven voor mijn rally programma… en bijles Engels (lacht)! »

Als voorbereiding zal het duo Neuville-Potty te zien zijn … op het circuit van Spa-Francorchamps op 1 en 2 mei in het kader van de TCR Europe, een kampioenschap dat nog niet de minste datumwijziging aangekondigd heeft.