Bob de Jong in actie tijdens de GTC Rally 2019. (Nouws)

Ook in Nederland slaat het coronavirus hard toe. Omdat alle evenementen tot 1 juni verboden zijn, heeft de ELE Rally, de oudste wedstrijd van het Nederlands kampioenschap, beslist om de editie gepland op 5 en 6 juni te annuleren.

« In theorie kunnen we nog rijden op 5 en 6 juni, maar gelet op de huidige gezondheidscrisis willen we de hulpdiensten niet extra belasten. Omdat de onzekerheid over de verdere evolutie van de crisis blijft en omdat we de editie van 2021 niet in gevaar willen brengen, hebben we beslist om een kruis te maken over 2020. We willen met de ELE Rally 2021 nog sterker terugkomen, » verklaarde het organisatiecomité.

Omdat de Zuiderzee Rally mogelijk nog een datum krijgt later dit seizoen en de Visual Art Rally al eerder werd geannuleerd om andere redenen, is de ELE Rally de eerste manche van het Nederlands kampioenschap die sneuvelt door de coronacrisis. Toch besliste de KNAF om alle rallykampioenschappen te schrappen in 2020. Een beslissing die erg vroeg op het jaar werd genomen…

Jeroen van den Heuvel en Roald Leemans, twee smaakmakers van de GTC Rally 2019. (Nouws)

« We willen organisatoren die hun afgelaste of uitgestelde rally’s nog willen organiseren op een andere datum de kans geven dat te doen in een compactere vorm, zonder druk van het reglement van het kampioenschap. Zo moeten ze zich niet houden aan een wedstrijd met een bepaald aantal wedstrijdkilometers. Ook andere evenementen kunnen hierdoor compacter organiseren als ze budgettair in de problemen komen, » aldus het Bestuur Sectie Rally.

Het BSR hoopt dat er dit najaar nog een aantal rally’s georganiseerd kunnen worden, maar dat is natuurlijk  afhankelijk van de besluiten van de overheid. De Vechtdal Rally op 20 juni en de GTC Rally, gepland op 10 en 11 juli op en rond Breda International Airport, zijn de eerstvolgende wedstrijden op de Nederlandse rallykalender. (HVO)