Heeft Peugeot nu al gewonnen spel? Met drie wagens vooraan en een voorsprong van bijna een uur op de vierde liggen hun kans in ieder geval hoog… maar de editie 2018 van de Zuid-Amerikaanse verschilt sterk van zijn voorgangers.

De 330 km lange etappe met start en aankomst in San Juan de Marcona was een beproeving voor Toyota en Overdrive. Op een terrein dat mul zand en rosachtige passages afwisselde liepen de Toyota’s van Al-Attiyah en De Villiers een reeks lekke banden op en reed het duo zich regelmatig vast.

Aan de meet was de afrekening zwaar voor de Qatari en de Zuid-Afrikaan die respectievelijk 54 minuten een 1u13 verloren!

« Het was een zeer slechte dag voor ons, gaf Nasser Al Attiyah toe. We staan aan de finish maar we hebben veel tijd verloren. We kregen eerste twee lekke banden, op een terrein dat we minder ruw verwachtten. Daarna vielen we aan om tijd terug te winnen, maar we reden ons tweemaal vast. Daar hebben we alles verloren. Aan ons nu om morgen een goede proef te rijden want er kan nog veel gebeuren. »

« We konden geen ergere etappe rijden, betreurde Giniel De Villiers. Tot aan kilometer 120 ging alles goed en toen hadden we twee lekke banden in één kilometer, want wij verwachtten ons aan zand en hadden dus voor een relatief lage bandendruk gekozen omdat we van binnenuit de banden niet kunnen opblazen en aflaten. Er lagen echter meer rotsen dan gedacht en ik had maar twee reservewielen. Het grootste probleem kwam er toen er een band va de velg liep. Toen we een way point zochten bleven we steken en verloren we veel tijd, en iets verder gebeurde het nog eens. »

(Foto Overdrive Media)

Bernhard Ten Brinke beperkte de schade met de achtste tijd op 42 minuten. In de tussenstand staat Al-Attiyah nu op 58 minuten, voor Ten Brinke, vijfde op 1u10, en De Villiers, achtste op 1u21.

Bij Peugeot was alles perfect geweest als Cyril Despres geen wiel afgereden had toen hij een steen raakte. De voormalige tweede uit de tussenstand verloor zo alle hoop op een goed resultaat.

Sébastien Loeb en Daniel Elena bleven foutloos en behaalden hun eerste etappezege van het jaar.

(Foto Weyens)

Peugeot bezette zelfs opnieuw het volledig podium in de etappe die de buggy’s op het lijf geschreven was. Sainz volgde op 1’35 en Peterhansel op 3’16.

« Het was een leuke proef, maar ook moeilijk met grote duinenstroken en moeilijke doorgangen, » gaf de dagwinnaar aan. « Sommige deelnemers gaan er nog lange uren in doorbrengen! Wij hebben de valstrikken vermeden. De tijden van de drie Peugeot 3008DKR Maxi’s liggen zeer dicht bij elkaar ondanks de lengte van de proef. Bij de start op het strand zei ik tegen mezelf dat ik als eerste de pistes op moest om zo het stof te vermijden. Het doel was dus vooraan te rijden. De start was niet makkelijk met tweewielaandrijving en het losse zand, maar we namen toch de beste start. Morgen moeten we de weg openen. Het doel is om op de goede weg te blijven, en onze vrienden te volgen als het niet lukt. »

In de algemene stand leidt Stéphane Peterhansel nog steeds. Hij heeft een voorsprong van 6’55 op Sébastien Loeb en 13’06 op Carlos Sainz.

De video-samenvatting van de vierde etappe: