A.C. Noordzee organiseert rittensportwedstrijd voor het grote publiek

Op zaterdag 29 oktober organiseert Autoclub Noordzee, in een nog niet zo ver verleden organisator van de Short Rally van Oudenburg-Jabbeke, voor de 10de maal hun rittensportwedstrijd, de Garnalenrit.

Bart Babeliowski zal er zijn. (foto Bart Vanpoucke)

Bart Babeliowski zal er zijn. (foto Bart Vanpoucke)

Pieter D’Hoore, voorzitter van Autoclub Noordzee: « Een rittensportwedstrijd is in de ogen van vele rallyliefhebbers vooral een reglement-technisch gegeven waarbij het volgen van het reglementenboek soms primordiaal is aan het volgen van het roadbook. Met onze 10de editie van onze rittensportwedstrijd willen we die stelling doorbreken door een wedstrijd op te stellen die open staat voor het bredere publiek. »

Een geheim parcours met RAC-rally allures

Als parcoursuitzetter trok Autoclub Noordzee voor het tweede jaar op rij Bjorn Vanoverschelde aan, zelf ervaren navigator in binnen- & buitenlandse regularitywedstrijden.

« Samen met het team van Autoclub Noordzee gaan we dit jaar een uitmuntend parcours voorschotelen die zelfs menig rallymen zal bekoren. Het wedstrijdcentrum bevindt zich te Lichtervelde en het parcours zal in zijn totaliteit 130 kilometer bedragen, onderbroken door een korte regroup, » vervolgt Bjorn.

Jurgen De Bruyne, een vaste waarde in de orientatieritten. (foto Bart Vanpoucke)

Jurgen De Bruyne, een vaste waarde in de orientatieritten. (foto Bart Vanpoucke)

Een eigenheid aan de Garnalenrit zijn de passages over wegen met RAC-rally allures door de bossen van Beernem, Aalter en het Brugse Ommeland, goed voor zo’n 75% parcours dat trouwens rechttoe-rechtaan loopt.

« We vonden wegen waarvan ikzelf het bestaan niet afwist middenin bossen zonder maar één huis in de verte te zien. Het vinden van de wegen in de duisternis verscholen tussen de bomen zal het op zich al spannend maken waardoor de opzet van het roadbook niet complex hoeft te zijn. Hierdoor doorbreken we meteen het ‘rittensportcliché’: Bij ons krijgt u een duidelijk opgesteld roadbook dat niet rond de kerktoren blijft draaien! » vult Stephan Sobry – adjunct wedstrijdleider – verder aan.

Twee special stages in het holst van de nacht

Om de wedstrijd nog een extra dimensie te geven zijn er 2 ‘special stages’ opgenomen in het parcours in het holst van de nacht op telkens een verlaten locatie. Net zoals de oorsprong van de rallysport het wil, zal het parcours van deze 2 stages pas bij de start van zo’n stage uitgereikt worden en kan de copiloot zich meteen buigen over zijn roadbook terwijl de piloot geen tijd van twijfelen zal hebben. Onderweg staan immers tijdcontroles opgesteld die binnen een opgelegd tijdschema aangedaan dienen te worden en onder andere het verschil maken tussen een goede en minder goede klassering.

Filip De Munck kan deze wedstrijd niet missen.

Filip De Munck mag deze wedstrijd niet missen.

Praktisch

De wedstrijd vindt plaats op zaterdag(avond) 29 oktober en wordt volledig in de duisternis verreden. Inschrijven kan op onze website www.autoclubnoordzee.be. Er zijn 3 verschillende moeilijkheidscategorieën, Recreatie, Toerisme en Sport waarbij de recreatieklasse openstaat voor het brede publiek. Een duidelijk opgevat roadbook met bol-pijl en kaartlezen zonder franjes staat op het menu voor de deelnemers in deze categorie.

Wie extra uitdaging wenst, kan terecht in de toerismeklasse met een iets uitdagender roadbook terwijl de experts uit deze discipline hun gading vinden in de sportklasse.

Timing zaterdag 29 oktober 2016
17u00  Administratieve controle
18u30  Briefing
19u01  Start etappe 1
20u30  Start etappe 2
00u30  Aankomst

Info & inschrijvingen: www.autoclubnoordzee.be/rittensport2016.html