Het Belgian Indoor Karting Championship zal er in 2017 helemaal anders uitzien. In de plaats van één uniek evenement worden er tussen februari en oktober vier wedstrijden georganiseerd, op vier verschillende circuits. Maar dat is niet alles: het BIKC wordt ook officieel erkend door RACB Sport, de nationale autosportfederatie van België!

Er kan geen discussie over bestaan dat het viertaktkarten de meest toegankelijke vorm van autosport is. Geen enkele andere discipline kan met zo een beperkt budget zo een intense beleving van de sport aanbieden! De vele indoor kartcircuits die de laatste twintig jaar zijn gebouwd hebben trouwens heel veel bijgedragen aan de promotie van de autosport in zijn geheel, want heel wat rijders debuteerden via deze weg, alvorens officiële kart- , circuit- of rallywedstrijden af te werken. In de loop der jaren kwamen er steeds meer competities en het niveau werd steeds hoger. Het is geen toeval dat rijders als Frédéric Vervisch, Wolfgang Reip of zelfs Stoffel Vandoorne zich eerst via het viertakt karten in de kijker reden !

Al geruime tijd wordt er door enkele mensen hard gewerkt om het indoor karten te laten erkennen als zelfstandige discipline binnen de autosportpiramide. Marc Pilloy, organisator van het Belgian Indoor Karting Championship is daar één van. Hij ging een partnership aan met rallyrijder Ghislain de Mévius, Matthieu de Robiano, Michaël Serwy en Antoine del Marmol en samen creëerden ze de bvba BIKC. En het mag nu officieel aangekondigd worden: het indoor karten, ook gekend onder de naam ‘vrijetijdskarten’, zal in 2017 – en zeker in België – de grootste revolutie van zijn jonge bestaan ondergaan. 

Erkenning door RACB Sport 

“We organiseren het Belgian Indoor Karting Championship over vier meetings”, leggen de leden van het BIKC uit. “Maar, en vooral, werken we voortaan ook samen met RACB Sport, oftewel de Belgische autosportfederatie. Zij hebben dit kampioenschap nu ook officieel erkend. De laureaten zullen dus de officiële titel van Belgisch kampioen indoor karten krijgen! We zijn heel blij met de steun van RACB Sport. Dat zal ons toelaten het niveau van het kampioenschap nog verder op te tillen, maar ons ook de kans geven om deze enorme groep van hoogstaande rijders nog meer in de schijnwerpers te stellen.”

Een belangrijke evolutie dus. “We beseffen maar al te goed in welke mate het karten, en al zeker de viertakt karting, de basis van de autosportpiramide is”, stelt Xavier Schène, Algemeen Directeur van RACB Sport. “Er rijden heel wat talentvolle rijders in deze discipline, rijders die door een gebrek aan budget niet de kans krijgen om te schitteren in minder toegankelijke categorieën van onze sport. Door het BIKC te erkennen geven we hen een officieel kader en meer weerklank aan hun prestaties. In samenwerking met de leden van het BIKC zullen we er ook alles aan doen om de laureaten prijzen te overhandigen die hen moeten toelaten verder op de autosportladder te klimmen. Bovendien krijgen ze ook hun trofee tijdens onze prestigieuze RACB Awards, en ook dat is voor hen uiteraard ook een positief punt.”

Vijf categorieën en schitterende prijzen

Er staan vijf categorieën op het menu, met twee leeftijdsklassen: de Rookies (12-15 jaar) en de Juniors (14-18 jaar). De Masters-klasse is toegankelijk vanaf 17 jaar, met daarin een ‘race-in-een-race’ voor de categorie ‘F40’ (oftewel rijders die in de loop van het seizoen minstens 40 jaar zijn) en de categorie ‘Heavy’ voor rijders die met hun uitrusting en een eventuele kleine last minstens 100 kilogram wegen.

De laureaten krijgen bovendien schitterende prijzen: de beste Rookies en Juniors rijden minstens één wedstrijd in de Challenge IAME Belgium (tweetakt karts met een Parilla X30-motor) in hun eigen leeftijdscategorie. Bij de Masters, F40 en Heavy staat een wedstrijd in de VW Fun Cup op het spel, in de vorm van een deelname – alle kosten betaald en met een professionele omkadering – aan de 8 Uur van Zolder met een VW Fun Cup Evo3 uit de ateliers van WRT en ingezet door DRM Motorsport.

Het Belgian Indoor Karting Championship begint op zondag 26 februari in Eupen. Daarna trekt het naar Inkart in Puurs (14 mei), en vervolgens naar First Kart’inn in Machelen op 24 en 25 juni, waar de deelnemers PGKZ karts met versnellingsbak ter beschikking krijgen. Tenslotte zullen op 15 oktober in de nieuwe Waver Indoor Karting de titels worden uitgedeeld. Wie worden de eerste Belgische kampioenen Karting Indoor? De strijd wordt spannender dan ooit!

De inschrijvingen zijn open op www.bikc.be !