« BRC in het kwadraat in 2017 »

In 2015 verzorgden de broers Moffett het spektakel in Ieper (foto A. Ramon)

In 2015 verzorgden de broers Moffett het spektakel in Ieper (foto A. Ramon)

Elke rallyfan blokkeert best het weekend van 23 en 24 juni 2017 in zijn agenda, want de Kenotek Ypres Rally 2017 belooft een grandioos spektakel te worden. De West-Vlaamse topper op de Belgische rallykalender zal immers ook meetellen voor het British Rally Championship, wellicht het sterkst bezette en hoogst aangeschreven nationale kampioenschap in Europa.

De Kenotek Ypres Rally beleefde een schitterende editie enkele weken geleden, maar op de startlijst ontbraken wel een aantal Britse deelnemers die we in 2015 aan de start zagen in Ieper. De Britten werkten op dat moment immers de Scottish Rally af in het kader van het British Rally Championship. Volgend jaar worden de krachten gebundeld, want de Kenotek Ypres Rally zal niet alleen meetellen voor het Belgian Rally Championship, maar ook voor het British Rally Championship.

Het Brits Kampioenschap kan zeker een twintigtal R5's en S2000 wagens in Ieper brengen. (foto L. Nautet)

Het Brits Kampioenschap kan zeker een twintigtal R5’s en S2000 wagens in Ieper brengen. (foto L. Nautet)

« Het Brits kampioenschap beleefde in 2016 een schitterend eerste seizoen na jaren afwezigheid, » vertelt BRC Championship Manager Iain Campbell. « Met 23 R5’s en S2000’s die zich inschreven voor het BRC, naast 16 snelle R2’s, beleefden we een topjaar met 7 rally’s op de kalender mooi gespreid in de tijd en over het land. Het niveau lag bijzonder hoog. Volgend jaar zal het Circuit of Ireland niet op de kalender staan, maar we trekken het Kanaal over naar de Ypres Rally, waar onze Britse deelnemers zich eens kunnen meten met de Europese en Belgische tenoren op een uitdagend asfaltparcours. »

IMS Managing Director Ben Taylor is erg enthousiast over de verplaatsing naar België: « Het is jammer dat we het Circuit verliezen, maar ik kijk erg uit naar de verplaatsing naar Ieper volgend jaar. Het is een legendarische wedstrijd waar onze deelnemers zeker naar zullen uitkijken, maar het bewijst ook dat het BRC een internationale uitstraling heeft. We willen het beste en hoogst aangeschreven kampioenschap worden ter wereld voor piloten die willen doorbreken op het internationale niveau. »

Van het begin af zette Chris Ingram veel belang in de Kenotek Ypres Rally (foto J. Bos)

Van het begin af zette Chris Ingram veel belang in de Rally van Ieper (foto J. Bos)

Voor Jan Huyghe, Marketing Manager van de Kenotek Ypres Rally, is de komst van het Brits kampioenschap natuurlijk een enorme aanwinst. Het palmares van het Brits kampioenschap spreekt voor zich: Ari Vatanen, Stig Blomqvist, Hannu Mikkola, Colin McRae, Richard Burns…

« De wedstrijden van het Brits kampioenschap hebben een prachtig startveld en ook de nationale klassen zullen in Ieper aan de start kunnen komen. De combinatie van het Belgian en het British Rally Championship garandeert een prachtige affiche. Een veertigtal top R5’s lijkt zeker haalbaar, » aldus Jan Huyghe. « We zullen het parcours volgend jaar trouwens voor meer dan 50% wijzigen, zodat iedereen met gelijke kansen aan de start komt. »

Heeft deze beslissing invloed op de positie van de Kenotek Ypres Rally in het FIA European Rally Championship?

« De komst van het Brits kampioenschap naar Ieper staat volledig los van het ERC, » verduidelijkt Alain Penasse, Rally Director van organisator Superstage. « Het is wel duidelijk dat we als organisatie onze positie danig verstevigen door het BRC in het kwadraat te presenteren, maar na zoveel jaren hopen we onze positie in het ERC natuurlijk wel te behouden. »

Met de combinatie van het Brits en het Belgisch kampioenschap, heeft de Kenotek Ypres Rally in elk geval een internationale topaffiche die past in het Europees kampioenschap.

De kalender van het British Rally Championship 2017

4-5 maart Mid-Wales Stages, Newtown
29-30 april Pirelli Carlisle Rally, Carlisle
20 mei RSAC Scottish Rally, Dumfries
23-24 juni Ypres Rally, Ypres, Belgium
15-16 juli Nicky Grist Stages, Builth Wells
18-19 augustus Ulster Rally, Derry/Londonderry
14-16 september Rally Isle of Man, Douglas