Hyundai is succesvol actief in het Wereldkampioenschap Rally met onze landgenoten Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul en het Europees gamma van het merk krijgt nu eindelijk een sportief model; de i30 N. De start van een nieuw tijdperk want de letter « N », naar de vorm van een chicane, staat symbool voor de sportieve versies waar binnenkort ook een nieuwe i30 op basis van de i30 Fastback bij komt. (Marc Lacroix)

Look : Op basis van de i30 Hatchback heeft Hyundai de look bewerkt en enkele details toegevoegd : rode lijn op de voorbumper, inlaten voor remkoeling, « N » logo op de grille, 18 inch velgen (Michelin) of 19 inch (Pirelli)…

Ook achteraan is de bumper specifiek voor de « N »; eveneens met en rode lijn, en een dubbele uitlaat, dakspoiler met driehoekig remlicht.

Interieur : Afkomstig van de i30 ; aluminium pedalen ; voetsteun met « N » logo ; kuipzetels…

Koetswerk : Verhoogde stevigheid door toevoeging van een anti rollbar achter de achterzetels ; 4 en 8 mm lager (Michelin – Pirelli) ; unieke « Performance Blue » kleur of vijf andere kleuren.

Motor/ Transmissie : 2.0-250 pk (Standard Package) en 275 pk (Performance Package) ; 353 Nm koppel ; manuele zesbak met korte verhoudingen.

Prestaties : 250 km/ u ; 0-100 km/ u : 6″4 of 6″1 (250 en 275 pk)

 

Technisch : Directere stuurinrichting met meer precisie ; verlaagde en hardere ophanging ; elektronisch sperdifferentieel voor beter grip ; uitschakelbare elektronische stabiliteitscontrole.

Rij instellingen : Eco, Normal, Sport, N en N Custom (persoonlijke selectie van de parameters via twee knoppen op het stuur) ; pas de regeling van de motor aan, schokdempers, ESC, differentieel, geluid, sturing… ; Launch Control.

Ontwikkeling : 10.000 km betrouwbaarheidstests en ontwikkeling van het chassis op de Nordschleife (Nürburgring) ; twee deelnames aan de zware 24U van de Nürburgring.