De 45ste TAC Rally ging onder een stralende lentezon van start. De tenoren trokken, zoals aangekondigd, meteen in de aanval. Zeker Kris Princen, die opende met een fameuze snelste tijd in Schuiferskapelle, waar hij 8″9 sneller was dan Vincent Verschueren. Het scenario herhaalde zich op de resterende drie proeven van de openingsronde, zodat Kris Princen met een voorsprong van 25″6 de eerste lus kon afsluiten.

« Ik ben zelf ook verrast dat we zoveel voorsprong konden nemen, » vertelde de leider in het kampioenschap. « Normaal heb ik een paar proeven nodig om in het ritme te komen. Deze keer wilde ik wat scherper starten, maar ik heb zeker geen overdreven risico’s genomen. De wedstrijd is echter nog lang niet beslist. »

Vincent Verschueren stond er een beetje aangeslagen bij. « Ik heb goed gereden op de eerste proeven. Misschien kan ik hier of daar een seconde sneller, maar 25″ kan ik nooit sneller. Kris rijdt met een nieuwe Fabia R5. Ik denk dat de evoluties voor de motor een groot verschil zijn. Ik heb twee proeven gereden met een kapotte stabilisator, waardoor ik nog een paar seconden liet liggen. »

Melissa Debackere is erg sterk gestart. Ze staat met haar Fabia R5 op de derde plaats. Sébastien Bedoret, de 22-jarige rekruut van Skoda België, is goed mee met de kopgroep. Hij volgt op 2″6 van Melissa Debackere op de 5de plaats. « Ik heb nochtans geen risico’s genomen. Ik wil de auto eerst leren kennen om vervolgens progressie te maken. We hebben gisteren nog met de Skoda getest, » aldus de jonge Skoda-piloot. Robin Maes volgt op de 7de plaats. De snelste Fiesta R5, de wagen van Achiel Boxoen, staat op de 9de plaats, voor de Skoda van Didier Duquesne.

De overige plaatsen in de Top 10 worden ingenomen door de Porsches. Tim Van Parijs stunt voorlopig met een knappe 4de plaats in zijn Porsche 997 GT3. Hij is meteen verlost van de concurrentie van Patrick Snijers, die een ongelukkige openingsronde afwerkte. Eerst werd zijn navigator ziek op de eerste proef en op de Oosthoek ging de geel-zwarte Porsche hard van de baan. Bij de Porsches lijken we een strijd met drie voor de zege te krijgen tussen leider Van Parijs, Kevin Abbring die op 5″ volgt en Gunther Monnens die, ondanks tijdverlies door de schuiver van Snijers, op 22″ volgt. Chris Van Woensel verloor door een probleem met de benzinetoevoer anderhalve minuut met Degro-Porsche.

In de M Cup heeft Franky Boulat zijn parcourskennis benut om afstand te nemen van Mats Van den Brand en Kurt Braeckevelt. Bij de Juniors bevestigt Niels Reynvoet met een knappe leidersplaats, voor Grégoire Munster, die op de openingsproef kostbare tijd liet liggen omdat de banden achteraan op zijn Adam R2 niet op temperatuur kwamen. De derde plaats bij de jongeren is in handen van Gilles Pyck, die kon profiteren van enkele foutjes van Jean Dilley. Maar, het viertal zit nog heel dicht bij elkaar, zodat we ons opmaken voor een spannende strijd.

In Historic voert Stefaan Stouf het veld aan, 7″ voor Paul Lietaer. Bert Cornelis is derde, voor Dirk Vermeirsch, die een remklauw brak op de tweede proef.