Voor 70.000 razend enthousiaste rallycrossfans en in de gietende regen, heeft Johan Kristoffersson de Franse manche van World RX gewonnen in Lohéac. De Zweed was oppermachtig met zijn VW Polo Supercar, terwijl Sébastien Loeb, de held van de Franse fans, zijn Peugeot naar een mooie 2de plaats stuurde. In RX2 schitterde Guillaume de Ridder met een knappe tweede plaats achter Cyril Raymond, de 24-jarige Fransman die de titel in RX2 veilig kon stellen.

Johan Kristoffersson lijkt op weg naar de wereldtitel.

Bij de Supercars domineerde Volkswagen de vorige 4 wedstrijden, maar in Lohéac leek daar verandering in te komen. Sébastien Loeb stond immers bovenaan de tabellen na de eerste twee kwalificatiemanches. Maar, zondag werd Lohéac geteisterd door hevige en aanhoudende regen. De kaarten werden opnieuw geschud. Peugeot werd afgetroefd door Volkswagen, meer bepaald door Johan Kristoffersson, die heel strak en zuiver reed op het delicate circuit.

Ken Block maakte een fout in de halve finale. Andreas Bakkerud plaatste zich wel voor de grote finale met zijn Ford Focus.

In de halve finales zagen we geen verrassingen. Johan Kristoffersson domineerde de eerste halve finale, terwijl Petter Solberg er een dubbel van maakte voor het team. Ken Block liet zich verrassen en ging in de fout. Zo werd Mattias Ekström nog derde. Heikkinen, Block en Timo Scheider werden uitgeschakeld.

In de tweede halve finale zagen we drie Peugeots van Team Hansen. Sébastien Loeb startte vanaf de pole en iedereen verwachtte dat Timmy Hansen hem niet teveel in de weg zou leggen, maar de Zweed profiteerde van een klein foutje van Loeb om hem bij het jokeren te passeren. Hansen verdrong Loeb naar de tweede rij in de grote finale. Andreas Bakkerud kon zich als derde plaatsen voor de finale.

Timmy Hansen troefde zijn « kopman » Sébastien Loeb af in de halve finale

In de grote finale nam Johan Kristoffersson een perfecte start, al werd hij een ronde lang opgejaagd door Timmy Hansen, die even later een foutje maakte en vervolgens met mechanische pech moest opgeven. Johan Kristoffersson reed onbedreigd en foutloos naar de overwinning, voor Sébastien Loeb, die op 3″5 eindigde. Mattias Ekström werd derde, terwijl Petter Solberg met een lekke band links vooraan kostbare punten verspeelde.

« De druk neemt toe, want we komen nu dicht bij de wereldtitel, maar ik moet mijn teamgenoot Petter Solberg bedanken. We werken heel goed samen in het team en dankzij het advies van Petter Solberg hadden we vandaag een ideale afstelling. Dit is onze 4de overwinning op rij, maar we moeten hard blijven werken, » aldus Johan Kristoffersson, die veel lof had voor zijn teambaas.

Petter Solberg werd geveld door een lekke band in de finale.

« Het positieve van dit weekend is dat we toch dichter in de buurt gekomen zijn van Volkswagen, zeker op droog asfalt. Ik had verwacht dat we in de regen meer moeite zouden hebben, want we hebben in die omstandigheden meestal minder tractie. Maar, vandaag bleven we kort in de buurt. Ik had liever gewonnen, maar Johan Kristoffersson was gewoon te sterk, » bekende Sébastien Loeb.

Sébastien Loeb voor Mattias Ekström.

In RX2 werd Cyril Raymond wereldkampioen, na een spannende finale waarin Guillaume De Ridder hem het vuur aan de schenen legde. De Brusselaar werd erg knap tweede in moeilijke omstandigheden. « Ik moet tevreden zijn, want dit is pas mijn zesde rallycrosswedstrijd ooit, terwijl Cyril al vier jaar met deze RX2 rijdt en bovendien ook nog het Amerikaans kampioenschap betwist. Het verschil in ervaring is enorm en Raymond is een full prof. Maar, ik ben ambitieus. Hij is moeilijk te kloppen, maar ik blijf het proberen, » vertelde Guillaume De Ridder.

In het Europees kampioenschap, Euro RX, eindigde Michaël De Keersmaecker op de 23ste plaats. De Ford-rijder kon zich niet plaatsen voor de halve finales. Hij reed wel een veelbelovende 9de tijd algemeen in de derde manche. De Europese finale werd gewonnen door de Noor Thomas Bryntesson, voor de Hongaar Tamas-Pal Kiss en de Fransman Firmin Cadeddu.

Met een 9de tijd in Q3 bewees Michaël De Keersmaecker dat het potentieel aanwezig is om een finale te scoren in EuroRX.

Thomas Bryntesson aan de leiding in de Euro RX Finale.

Foto’s Johan Hendrickx