Johan Kristoffersson, de regerende wereldkampioen rallycross, heeft zijn status bevestigd door de allereerste wedstrijd voor het wereldkampioenschap op het nieuwe rallycrosscircuit in Silverstone te winnen. Het was een bewogen wedstrijd, want de Zweed werd bij de start van de halve finale bijna uitgeschakeld door zijn teamgenoot Petter Solberg.

Voor de start van die halve finale, spraken beide VW-rijders nog over een teamstrategie die ze zouden toepassen in de halve finale. « Als we geen plan zouden hebben, dan zouden we niet goed bezig zijn, » vertelde Kristoffersson. « Maar, het belangrijkste is dat we elkaar niet hinderen of in de problemen brengen. »

Enkele minuten later was het prijs. De twee Volkswagen Polo’s stonden op de eerste startrij, met Petter Solberg naast polehouder Johan Kristoffersson. De Noor maakte de beste start, maar Kristoffersson verdedigde zijn lijn en kwam terug quasi langszij. Helaas gooide Solberg de deur dicht… De twee Polo’s raakten elkaar en Kristoffersson knalde hard in de bandenstapel aan de binnenkant van de eerste rechtse. De volledige omheining werd gesloopt, waardoor de race een herstart kreeg. Het VW-team kreeg 3 minuten om de auto van Solberg weer op te knappen (onder andere een lekke band vervangen), maar tevergeefs.Na de herstart viel Solberg al snel uit met een gehavende VW.

Vooraan won Kristoffersson overtuigend de halve finale, voor Andreas Bakkerud, goed op dreef met de Audi, en Kevin Hansen.

In de tweede halve finale reden de tenoren verstandiger. Sébastien Loeb nam de kopstart en hij zou die leidersplaats niet meer uit handen geven, ondanks fors aandringen van Mattias Ekström. Timmy Hansen leek op weg naar de laatste finaleplaats, maar de Peugeot-rijder gaf op met een lekke voorband. Niclas Grönholm profiteerde van de pech van Hansen om zijn tweede finaleplaats van het seizoen te versieren met de nieuwe Hyundai i20. Jérôme Grosset-Janin en Timur Timerzyanov, beiden te wild in de jokerronde wat veel tijd kostte, moesten vroegtijdig huiswaarts.

In de grote finale verknalde Sébastien Loeb zijn start. De Peugeot-rijder moest zelfs als 6de aanpikken. Dat maakte het voor Johan Kristoffersson een stuk makkelijker. De VW-rijder moest wel geconcentreerd blijven, want Andreas Bakkerud probeerde met zijn Audi een gaatje te forceren. Het lukte echter niet. Kristoffersson stelde de overwinning veilig voor Volkswagen, voor Andreas Bakkerud en Sébastien Loeb. Opnieuw stonden drie verschillende merken op het podium, wat bewijst hoe spannend het blijft in World RX.

« Ik ben heel blij met deze overwinning, want gisteren na Q2 stond ik pas op de 6de plaats. Maar, vandaag vonden we de juiste afstellingen. Het was heel jammer wat er bij de start van de halve finale gebeurde. Het ging allemaal heel snel. We zullen het wel uitpraten na de race. Hoe dan ook, in de finale heb ik moeten pushen, want Bakkerud was ook bijzonder snel, » vertelde Kristoffersson, die zijn leidersplaats in World RX verstevigt.

Andreas Bakkerud was in de wolken met zijn tweede plaats: « Ik voelde me nog niet optimaal in de Audi op een droog circuit, want deze winter heb ik vooral in regenweer getest. Het gaat steeds beter en vandaag durfde ik voluit aan te vallen. Ik ben blij. We staan terug waar we moeten staan, op het podium! »

Sébastien Loeb was ook een tevreden man: « Dit is mijn vierde podiumplaats en ik heb de schade nog goed kunnen beperken na die rampzalige start. Er zat meer in, maar ik liet de koppeling te agressief los, waardoor de motor even dood viel. »

Mattias Ekström werd nog vierde, voor Niclas Grönholm en Kevin Hansen, die met een lekke achterband zijn kansen niet kon verdedigen.

In RX2 beleefde Guillaume De Ridder weer een rotweekend. Na uitstekende reeksen, met onder andere een snelste tijd in Q1, plaatste onze landgenoot zich als tweede voor de halve finales, achter de Zweed Oliver Erikson. Maar, in die halve finale ging het mis. Door een elektrische panne moest De Ridder zijn RX2-bolide aan de kant zetten… Het mag voorlopig niet lukken voor de Belgische titelkandidaat die dit seizoen de overstap maakte naar OMSE, in principe het beste team in RX2. (H.Van Opstal)