• Brusselaar creëert Martin Racing Team
  • Buitengewone ervaring voor team op mensenmaat
  • Aston Martin Vantage GT4, klaar om in te stappen, van rookie tot gentleman driver

Maxime Martin, zoon van Jean-Michel Martin, is in de eerste plaats bekend als één van de beste endurance en GT-rijders ter wereld. Hij is sinds 2005 actief in de circuitracerij, en rijgt het ene succes na het andere aan elkaar. De huidige fabrieksrijder van Aston Martin Racing neemt nu een nieuwe uitdaging aan: “Het is een idee waar ik al een tijdje mee speel. Ik wou naast mijn taak als rijder mijn activiteiten wat uitbreiden, kwestie van aan de toekomst te beginnen bouwen. Een eigen team oprichten leek me de beste manier om dat te doen. Autosport is een vakgebied dat ik voor 100 procent onder de knie heb, en waardoor ik deze nieuwe structuur een echte meerwaarde kan geven”, aldus de voormalige winnaar van de 24 Uur van Spa-Francorchamps.

Tweekoppige structuur

De start van zo een avontuur vergt ook een solide technisch partnership, ervaring op het hoogste niveau, eersteklas vakkennis en een uitstekende verstandhouding. Criteria die Maxime al elf jaar deelt met Thomas Matton, zijn rechterhand. “Tom en ik beschikken over heel wat ervaring. Ik race nu al 14 jaar, en sinds elf jaar werken we samen. De klik is er dus wel. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak kennen we elkaar door en door. We zijn allebei op het hoogste niveau van de autosport actief: DTM, WEC, Blancpain, enz. Bovendien zijn we aan de slag voor grote constructeurs. Onze sterke punten worden ongetwijfeld onze ervaring en vakkennis qua organisatie, techniek en racemanagement. We weten tot in het kleinste detail wat er nodig is om op het hoogste niveau mee te draaien”, stelt Maxime, waarna Thomas zijn rol omschrijft: “Ik ontferm me over het atelier, de auto’s en de daaraan verbonden mecaniciens, kortom het werk op het terrein, van de basis tot het eindresultaat. Een team kunnen creëren met iemand die er dezelfde ideeën op nahoudt als ikzelf en die ik al zo lang ken was een buitenkans die ik niet wou laten schieten. We vormen op dat vlak een perfecte symbiose.”

Twee Aston Martin Vantage GT4 voor het Martin Racing Team

Het doel is om in een ontspannen context een hoogstaande all in-service te kunnen aanbieden, gebaseerd op die van andere professionele teams. Vanaf 2020 stelt het Martin Racing Team twee Aston Martin Vantage GT4 ter beschikking. Een keuze die werd bepaald door de steun die zijn werkgever aan Maxime verleent, maar ook door de prijs/prestatie-verhouding van de Britse bolide. Om dan nog maar te zwijgen over de mogelijke springplank richting GT3 die de auto vormt. “Het is één van de beste formules in de GT-racerij. Er zijn heel wat jongeren die de eenzitterij links laten liggen en die liever profrijder worden in GT. GT4 is de beste leerschool om die uitdaging aan te gaan.”

Ambities op mensenmaat

Een uitdaging die zoveel intenser wordt omdat het duo Martin-Matton enige ambitie koestert: “We komen uit in het Europees en Duits GT4-kampioenschap. We zouden graag zien dat minstens één van de twee wagens om de zege kan strijden. Als we daar in slagen, dan starten we ook in enkele extra races, zoals in VLN of Creventic. We kunnen ook incentives organiseren. Maar de achterliggende idee is en blijft dat we willen groeien, en daarvoor over de geschikte personen beschikken, om dan nadien in de best mogelijke omstandigheden andere kampioenschappen en categorieën aan te pakken.”