Vanavond presenteerden het Duitse X-Raid en MINI in Parijs hun line-up voor de Dakar 2018. Dat oudgediende Nani Roma een gooi doet naar de eindzege bij de auto’s met de Mini All4 Racing is geen geheim. Net zomin als de aanwezigheid bij het Duitse team van onze landgenoot Tom Colsoul, die als een van de weinige professionele corijders een zitje vond in het team van Sven Quandt. De navigator uit Landen moet de Pool « Kuba » Przygonski vlot door de woestijn navigeren, hopelijk op weg naar een dichte ereplaats.

« We hebben gezien dat Kuba heel snel progressie heeft gemaakt dankzij Tom. Toen hij een wedstrijd zonder Colsoul reed, was hij minder overtuigend. Je hebt van die combinaties die bij elkaar passen. De ervaring van Tom Colsoul is uitermate belangrijk voor Kuba, die veel ervaring op heeft gedaan bij de moto’s in Dakar, » gaf teambaas Sven Quandt een schitterend compliment aan onze landgenoot.


Maar, het grootste nieuws was de officiële presentatie van de fonkelnieuwe MINI John Cooper Works Buggy. Met deze tweewielaangedreven machine, aangedreven door een 3-liter luchtgekoelde turbomotor, gaat MINI rechtstreeks de strijd aan met Peugeot, dat de voorbije edities van de Dakar domineerde.
« Het reglement is ondertussen grondig gewijzigd, maar de voorbije jaren waren de 2WD buggy’s duidelijk in het voordeel, waardoor we beslisten om zelf ook een exemplaar te ontwikkelen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Op bepaalde pistes is de buggy sneller, maar in mul zand blijft de vierwielaangedreven All4Racing oppermachtig, zeker nu de wagen voor dit jaar grondig verbeterd werd. De All4Racing heeft een grotere veerweg, waardoor hij comfortabeler is, en hij is 102 kg lichter. We zijn er zeker van dat beide wagens competitief zullen zijn, » aldus Sven Quandt. « Dankzij de nieuwe Balance of Performance die ASO heeft ingevoerd, hebben de 4WD’s evenveel kans als de Buggy’s met 2WD. Het wordt spannend! En, nee, wij hebben niets gekopieerd van de buggy van Peugeot. Wanneer je iemand wil verslaan, moet je met nieuwe ontwikkelingen voor de dag komen. We wilden geen auto ontwikkelen die even goed was, maar een wagen die beter is… »
Nani Roma wordt de kopman van de Mini All4Racing-brigade, naast Orlando Terranova, Jakub Przygonski en Boris Garafulic. Mikko Hirvonen, Yazeed Al Rajhi en de Amerikaan Bryce Menzies zullen de nieuwe Buggy besturen.