Bij zijn derde rally op het nationale niveau had Maxime Potty afgelopen zondag heel wat te ontdekken: het parcours van de Aarova Rally en een Škoda Fabia R5 waar hij vooraf geen meter had kunnen mee testen. In danteske omstandigheden deed de 20-jarige rijder in de regio rond Oudenaarde heel veel ervaring op. Maar hoewel de tijden steeds beter werden zorgde een dubbele lekke band voor een voortijdig einde van de wedstrijd voor Maxime en corijder Charles Maquet.

Het is één van de kenmerken van de discipline: rallysport vergt heel wat improvisatie, om zich zo aan de immer wijzigende weersomstandigheden te kunnen aanpassen. En dat is zeker het geval als de weergoden er zich mee moeien! Afgelopen zondag werd de regio rond Oudenaarde door danteske weersomstandigheden getroffen, wat het parcours van de Aarova Rally tot een gigantische glijbaan omvormde.

Voor Maxime Potty, die besloot om van het circuitracen naar de rallysport over te stappen, werd deze derde nationale rally uit zijn carrière – de tweede van dit atypische seizoen – meteen een enorme uitdaging. “Vooraf konden we geen meter testen met de wagen. Ik wist bij wijze van spreken niet hoe ik mijn Škoda Fabia R5 moest starten”, grapte de rijder uit Hamoir. “Na meer dan zeven maanden lang geen racestuur in handen te hebben gehad, besefte ik maar al te goed dat ik wat tijd zou nodig hebben om zekere automatismen te kweken. »

Na een hevige regenbui voor de start kwam het er op aan om voorzichtig te beginnen. “Ik beschouwde de eerste chronorit als een testproef”, vertelt Max. “Na in de Haspengouwrally door aquaplaning te zijn verrast, wou ik deze keer de tijd nemen om me aan de omstandigheden aan te passen.”

Een voorzichtige start dus, met een 31e tijd in de eerste klassementsproef. Maar nadien bleek er duidelijk progressie te zitten in de prestaties van Maxime. Vanaf de vierde KP tekenden de 20-jarige rijder en zijn corijder Charles Maquet voor tijden in de top-15. Halverwege was de Škoda Fabia R5 #21 van My Hub zelfs goed voor een elfde tijd in de vijfde chronorit. “Jammer genoeg reed ik in de vijfde KP ook lek”, legt Maxime uit. “En in de zesde kreeg ik opnieuw af te rekenen met een lekke band, zonder echt goed te weten waarom. Omdat we ons enige reservewiel al hadden gebruikt, zat de wedstrijd er daar voor ons op. »

Een ontgoochelend einde dus. Maar dat hoort bij de sport… “Hoewel ik wat gefrustreerd was dat ik niet nog meer ervaring kon opdoen, heb ik dit weekend toch heel veel kunnen leren”, stelt Maxime. “Ik hoef bovendien niet te lang te wachten om die ervaring in de praktijk om te zetten, want over een tiental dagen sta ik aan de start van de South Belgian Rally, in de mooie regio van Vresse-sur-Semois. Het doel wordt er hetzelfde als in Oudenaarde: kilometers afmalen en beetje bij beetje het tempo verhogen.”

Bron: Persbericht