Met de introductie van de nieuwe Alpine A110 in maart 2017 is er eindelijk weer sprake van een echte Franse renaissance in de autowereld. Sinds 1994 werd er geen Alpine meer geproduceerd waardoor bijna alle voorgaande modellen tot de categorie oldtimers behoren. In de laatste helft van 2017 komen de nieuwe Alpine’s de fabriek uit en de gelukkige kopers kunnen zich opmaken voor een sublieme rijervaring. Naast een modern en gestroomlijnd uiterlijk heeft deze tweezitter indrukwekkende specificaties. Wordt de moderne versie van de Alpine A110 de grootste hit van het merk of gaan liefhebbers eerder voor de nostalgische ervaring van de oldtimers?

Tweedehands of nieuwe Alpine: geld speelt geen rol

Het eerste model Alpine A110 is een legendarische auto die met name in de jaren 70 enorm populair is geworden als rallywagen. Zo heeft dit model verscheidene overwinningen op zijn naam staan waaronder de Rally van Monte Carlo in 1971 en de eerste editie van het FIA World Rally Championship in 1973. Hierdoor is juist de oldtimer erg populair onder verzamelaars en is het de vraag of deze groep voor de nieuwe Alpine A110 gaat. De prijs zal bij deze keuze slechts een kleine rol spelen. De nieuwe Alpine A110 zal in sommige gevallen goedkoper zijn dan een collectors item. De cataloguswaarde van de auto ligt namelijk rond de 65.000 euro. Op de tweedehandsmarkt lopen de prijzen voor een Alpine A110 uit de jaren 60 of 70 soms op tot meer dan 100.000 euro.

 

Nieuwe Alpine A110, nieuw publiek?

Een groot deel van de huidige Alpine-bezitters is zonder meer verknocht aan de geschiedenis die de oldtimers met zich meebrengen. Ook de rijervaring van een klassieke sportauto is simpelweg anders dan een modern model met de laatste snufjes. Er zullen dus altijd bestuurders blijven die het model uit de jaren 60 en 70 prefereren boven de nieuwe Alpine A110 uit 2017. De nieuwe Alpine A110 is daarentegen wel een moderne sportauto die de concurrentie aangaat met onder andere de Lotus Elise S, BMW M240i Coupé, Porsche 718 Cayman en Audi TTS Coupé S-Tronic. Met een 1,8-liter viercilinder turbomoter, een vermogen van 252 pk, een 0-100-tijd van 4,5 seconden en een aantrekkelijk aerodynamisch uiterlijk telt deze sportauto zeker mee. Dat betekent dat de nieuwe Alpine A110, naast Alpine-liefhebbers, ook zeker een nieuwe publiek zal aantrekken. Of de nieuwe A110 de nieuwe hit van Alpine wordt zal de toekomst natuurlijk moeten uitwijzen.