De Impreza, het werkpaard van Subaru, gekroond met talrijke successen in het WRC, werd in zijn vierde generatie niet in Europa ingevoerd, behalve in de « avontuurlijke » vorm XV (als letters uit te spreken, niet als Romeinse cijfers). Maar nu kondigt Subaru de terugkeer van dit model in zijn nieuwe vorm aan voor de Europese markt. Hij zal onthuld worden op 12 september op het 67e Salon van Frankfurt. (Marc Lacroix)

Geschiedenis : De Impreza werd in 192 gelanceerd. Sindsdien werden er 2,5 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 250.000 in Europa, de WRX inbegrepen (tot 2014) die bij ons voor het merendeel van de verkoop zorgde), onder andere dankzij zijn prestaties in de rally’s.

Lancering : De volledig nieuwe Subaru werd vorig jaar gelanceerd op de New York International Auto Show in twee en drie volume versies en is in de VS verkrijgbaar sinds 2016.

Design : Nieuwe designstijl afgeleid van de Levorg : zeshoekige grille, « hawk-eye » koplampen, uitgesproken wielkasten, zwaartepunt met 5mm verlaagd voor meer dynamische kwaliteiten, optimale wendbaarheid en stabiliteit.

Techniek : Nieuw globaal Subaru platvorm (Subaru Global Platform) in combinatie met « Boxer » motor, « Symmetrical All-Wheel Drive » integrale transmissie en « EyeSight » systeem vormen de basis voor een reeks toekomstige Subaru’s, hybrides inbegrepen.

Veiligheid : Talrijke veiligheidsuitrustingen voorzien waaronder « EyeSight » als standaard ; behaalde zeer hoge scores in de veiligheidsevaluatie.

Het Europese model zal onthuld worden op de persconferentie van Subaru op 12 september 2017 ; Prijs en specificaties zullen later aangekondigd worden.