Bij zijn eerste optreden aan het stuur van de Toyota Yaris WRC sluit Sébastien Ogier de eerste volledige wedstrijddag van de Monte-Carlo aan de leiding af. De Fransman wordt op de hielen gezeten door zijn teamgenoot Elfyn Evans (+1″2) en Thierry Neuville (+6″4).

Het was Evans die het best aan de dag begon, alvorens Ogier in de namiddag sterk kwam opzetten met tweede snelste tijden en de leiding overnam van de Welshman. « Ik was deze ochtend wat te voorzichtig en onze ouvreurs raadden me aan voorzichtig te zijn », verklaarde de Fransman. « Voor de namiddagproeven wijzigden we enkele afstellingen en nadat we met onze ouvreurs gepraat hadden waren we er meer gerust op. »

Evans daarentegen gaf aan dat hij te voorzichtig was in de namiddag toen de proeven er vuil bijlagen door modder die de voor hem gestarte piloten losgereden hadden.

Thierry Neuville zette de snelste tijd neer op de laatste proef, maar was ontgoocheld over het verlies van de leidersplaats die gisteravond nog de zijne was.

Eenzaam op de vierde plaats volgt Sébastien Loeb, op 47″5 van zijn teamgenoot Neuville en 48″3 voor Esapekka Lappi. De Fin, die vandaag even een veld in dook, beleefde geen makkelijke dag bij zijn nieuwe werkgever M-Sport en staat nu op 1.57 van Ogier. 22″ Na Lappi volgt Rovanperä terwijl de vierde Toyota bestuurd door Katsuta al tegen een achterstand van meer dan vijf minuten aan kijkt.

Het gespreksonderwerp van de dag was echter de spectaculaire crash van Ott Tänak. De Estse wereldkampioen ging vanochtend op de proef van Saint-Clément – Freissinières van de baan en belandde na meerdere koprollen op een 100 meter lager gelegen weg. Tänak en zijn copiloot Martin Järveoja zullen een nacht in het ziekenhuis doorbrengen ter observatie.