Dit weekend (14-15/9) tussen Ronse en Anzegem, via Terneuzen, Eeklo, Kortemark en Lo-Reninge

Vrijdag is het dan eindelijk zover: de Belgian Westhoek Classic gaat op pad. Het is een van de hoogtepunten van het seizoen voor de aanhangers van oriëntatie- en regelmatigheidswedstrijden.

Op vrijdag 14 september vertrekt de Belgian Westhoek Classic vanop de Grote Markt in Ronse. Voor het eerst in 13 jaar verlaat deze klassieker onder de regelmatigheidswedstrijden daarmee de Kortrijkse thuisbasis.

« Een wedstrijdcentrum waar we trots op zijn, in een mooi kader en met grootse steun van de lokale overheden en in samenwerking met Motor Union 2000, » zegt Rudy Opdenakker, voorzitter van het organiserende A.C. Medina.

Vrijdag opent met een avondetappe van 130 km die een eerste kleine hiërarchie moet scheppen alvorens de tweede wedstrijddag aan te vatten.

« Net zoals vorig jaar hebben we extra aandacht besteed tijdens het uittekenen van deze etappe. Het resultaat mag er zijn, met 7 regelmatigheidsproeven die amper of geen bebouwing kennen en waarbij de uitdagende wegen en de duisternis de natuurlijke tegenstanders van de deelnemers zullen worden. Dit jaar is de regelmatigheidsproef van Ooike met zijn bekende « dodensprong » er wel degelijk bij! » vertellen parcoursuitzetters Jens en Bjorn Vanoverschelde.

Een hertekende zaterdagnamiddag

Zaterdag wordt er iets vroeger gestart en trekt de karavaan naar Eeklo. De regroup en middagpauze is er aldaar op het Burgemeester Lionel Pussemierplein. De namiddagetappe op zaterdag ziet heel wat veranderingen.

« We willen al een tijdje op zaterdagavond vroeger de finishlijn bereiken zonder te moeten inboeten aan sportiviteit. De middag- en avondetappe worden samengevoegd tot één zeer lange etappe tot bij de finishlijn. Één dik roadbook dus vanaf Eeklo tot de finishlijn in Anzegem met een opeenvolging van tijdcontroles en 80 km kaartlezen… net zoals vanouds! » verkneukelen zich de broers Vanoverschelde.

De etappe zal onderbroken worden door twee korte regroups met servicepark inclusief catering en sanitaire voorzieningen en telkens een tijdcontrole binnen, « in het gebouw » dus. Net als vorig jaar is dat onder andere het geval in het clubhuis van Autostal Atlantic en in het dorpscentrum van het rallydorpje Lo.

Iedereen favoriet

Een winnaar of een podium aanduiden wordt bij deze editie ei zo na onmogelijk. De deelnemerslijst lees je als een « who is who » van de regularity sport en er zijn handenvol kandidaten op een top 3 positie. Wie toch namen wil, die denkt dan maar aan zwaargewichten als Philip en Aswin Pyck (Opel Ascona B), Kurt Vanderspinnen en Anton Dupan (Ford Cortina Lotus), routiniers Filip De Munck en Kristof Vermant (Alfa Romeo Giulia), onze noorderburen Ruud Strooper en Ingeborg Guliker (Alfa Romeo 1750 GTV), Alexander Leurs en Ad van de Werf (Opel Ascona), Giel en Arjan Van der Palen (Porsche 911) of José Lareppe en Filip Deplancke (Opel Kadett GT/E) zonder dan nog Gauthier Decavele en Kenneth Verte uit het oog te verliezen. Zij wonnen met de Volvo Amazon immers al de Ronde door Vlaanderen.

Uiteraard is er ook nog een hele « beau monde » in de categorie ‘Touring’ met o.a. Guy en Olivier Dupont (Subaru Impreza), Mario Varreware en Bjorn Clauw (Audi Coupé GT), Georges en Jean-François Neuville (BMW 2002 tii), André Depoorter en Ronny Callens (Ford Escort Mk2), Eric Van Bourgonie en Kim Vanderveken (Fiat 124 Spider), Hendrik Béatse en Steven Dessomviele (Volvo P1800 S), Philip Copmans en Alex Van Dooren (Opel Kadett), Jan Vermeersch en Geert Verdonckt (Toyota Starlet) en nog zoveel andere kenners van de orientatiesport.

Alles start op vrijdag vanop de Grote Markt in Ronse. Vanaf 19u30 rijden daar de eerste deelnemers over het startpodium ter hoogte van Brasserie De Harmonie, het rally hoofdkwartier.

Wie de actie zelf wil komen volgen kan zoals steeds een lijst met publiekspunten vinden op de site van de organisatie (https://www.belgianwesthoekclassic.be/publiek).

Timing:

Vrijdag 14 september
16u30 Administratieve en technische controle – Grote Markt van Ronse
19u30 Start
19u50 Beklimming Paterberg
20u45 Doortocht bij Dodensprong in Ooike
22u23 Nachtpauze – Hotel Van der Valk – Nazareth

Zaterdag 15 september
08u00 Restart – Hotel Van der Valk – Nazareth
10u00 Gravelstages in de buurt van Philippine (NL)
11u15-14u00 Regroup Eeklo
14u50-16u40 Servicezone bij Autostal Atlantic – Bescheewege
16u50-18u40 Servicezone – Lo-dorp
20u17 Finish – Salons Rembrandt – Anzegem

Genummerde deelnemerslijst: https://bit.ly/2O38F2s
Gedetailleerde timing:  https://bit.ly/2N5luNt

De Belgian Westhoek Classic schotelt steeds een gevarieerd en hoogstaand deelnemersveld voor. (Foto P. Robert)

Kunnen Gauthier Decavele en Kenneth Verté hun overwinning van de Ronde door Vlaanderen begin dit jaar bevestigen? (Foto J. Phlypo)

De stukken onverhard die de broers Vanoverschelde in Nederland vonden zijn een plezier voor piloten en fotografen. Ruud Strooper voelt er zich uiteraard thuis. (Foto Inge Hollevoet)

Kurt Vanderspinnen, hier genavigeerd door Anton Dupan, behoort natuurlijk tot de favorieten. (Foto J. Phlypo)

Vader en zoon Pyck mogen ook tot de zegekandidaten gerekend worden. (Foto Inge Hollevoet)