Tom Van Rompuy verving zijn vader Dirk met succes. (rallytime.be)

30 jaar na de laatste editie van de nationale Kempenrally, werd in Turnhout opnieuw een startpodium voor een rally opgesteld. De eerste Kempenrally van de nieuwe generatie is een regelmatigheidswedstrijd voor oldtimers. Een wedstrijd die zich wil profileren als de ideale voorbereiding op de Legend Boucles in Bastenaken.

In totaal gingen 46 wagens van start voor een wedstrijd van 450 km, waarvan 16 RT’s over 155 km, met enkele mooie stroken onverhard. Zes RT’s werden zelfs in Baarle-Nassau verreden, op Nederlandse bodem.

Het parcours was uiterst verraderlijk, zeker omdat de openingsrit extreem glad was door ijzel. Christophe De Leeuw schoof van de baan met zijn Opel Ascona. De slotrit werd trouwens geannuleerd, wegens de staat van het onverhard na de sneeuw en dooi van de voorbije dagen.

In Legend, de categorie met een gemiddelde van 80 km/h, zagen we een duel tussen Michel Smets, in 1987 als… ecorijder winnaar van de Kempenrally, en Tom Van Rompuy, die in extremis werd opgetrommeld om zijn papa Dirk te vervangen in de Opel Ascona. Smets voelde zijn voorsprong verkleinen door problemen met de ijking van zijn tripmaster. Voor de allerlaatste rit in Rijkevorsel was Van Rompuy genaderd tot op 1 seconde. De finale was erg spannend, maar op de slotrit ging Michel Smets van de baan. Tom Van Rompuy en Jens Vanoverschelde wonnen de eerste « new look » Kempenrally, voor vader Patrick en dochter Lotte Michiels in een BMW E30 325i en Jos Laudus-Johan Manshoven in hun snelle Opel Kadett. Tom Kenis en Kurt Declerck werden vierde, voor Dirk Vermeersch en Rik Darimont, nog een Turnhoutenaar die ruim drie decennia geleden een van de smaakmakers was van de Kempenrally, in de gekende Le Plan Fiat 124 Sport.

33 teams kozen voor de categorie Classic. Onder hen enkele teams met een erg exotische klassieker, waaronder drie Citroën 2 CV’s. Guy Moerenhout leek met zijn Lancia Delta Integrale goed gewapend, net als Michel Vandergeeten, zijn teamgenoot, maar een foutje in de openingsronde leverde teveel strafpunten op om nog te winnen. Eric Van Peer en Georges Van Oosten lieten de kans niet liggen om de Kempenrally te winnen met hun BMW. Voor Eric Van Peer een emotionele zege, want hij was er 30 jaar geleden ook al bij in zijn thuisbasis Turnhout.

« Het is fantastisch wat de organisatie gerealiseerd heeft hier in de Kempen, » vertelde Eric Van Peer. « Destijds reed ik voor het team van de papa van Guino Kenis, die nu deze wedstrijd organiseert met zijn team. Dat we nu terug een rally hebben in Turnhout, dat is schitterend. »

In Classic ging de tweede plaats voor Dirk Depestel en Frank Vandecasteele met een Audi Quattro, voor Tom van Hoeck en Tom Vanderbeuren met een Citroën Visa Chrono.