De tweede meeting van de TCR Benelux 2017 werd geen meevaller voor Sam Dejonghe en Denis Dupont. Op het circuit van Zandvoort en voor 100.000 dolle Max Verstappen-fans konden de vertegenwoordigers van het RACB National Team niet alles uit hun in de Belgische kleuren getooide SEAT Leon puren.

Met hun overwinning in de Long Race van vorig jaar trokken Sam Dejonghe en Denis Dupont vol vertrouwen richting Zandvoort, om er de tweede meeting van de TCR Benelux 2017 af te werken.

Ze hoopten een mooi resultaat neer te zetten, en die hoop werd tijdens de vrije trainingen op vrijdagochtend bevestigd. “We zetten er een veelbelovende tweede tijd neer”, stelde Denis Dupont. Het vervolg van het weekend bleek iets minder geslaagd.

Zo konden onze landgenoten pas van op de tiende plaats aan de Long Race van zaterdag beginnen. “Ik wist een goede start te nemen, maar ik werd geraakt door een andere deelnemer”, stelt Sam. “Er leek weinig cosmetische schade aan de auto te zijn, maar het rijgedrag van de auto bleek wel helemaal veranderd.”

Tijdens de race, die werd getekend door een plaag aan lekke banden, slaagde Denis Dupont er evenwel in om door te schuiven naar de vierde plaats. Vooraleer op zijn beurt lek te rijden, het gevolg van een nieuwe en slecht geplaatste asfaltlaag. De jonge Belgen tikten in die eerste race van het TCR Benelux-weekend uiteindelijk als achtste aan.

Op zondag nam Denis Dupont de start van de sprints 1 en 2, vastbesloten om het beter te doen dan daags voordien. “Ik kwam respectievelijk als achtste en zesde over de streep. Een hele wedstrijd lang werd ik geconfronteerd met remproblemen, en bovendien kreeg de wagen ook last van onderstuur.”

In de sprintraces 3 en 4 leek het voor Sam Dejonghe niet beter te lukken: “Ik finishte als tiende en zevende. Dat is niet het niveau waarop we zouden moeten rijden. Het is duidelijk dat de BoP ons niet gunstig gezind is, maar Denis en ik zijn er ook van overtuigd dat er ergens een ‘gremlin’ ons verhindert competitiever te zijn.”

Een analyse die wordt bijgetreden door Marc Duez, de coach van het RACB National Team. “Denis en Sam hebben een hele waaier van afstellingen uitgeprobeerd en nooit slaagden ze er in om de prestaties van de concurrentie te evenaren. Het WRT Team, dat onze SEAT Leon onder handen neemt, is zich bewust van het probleem. Ze zullen alles in het werk stellen om het tegen de volgende meeting opgelost te krijgen.”