Een voortdurende evolutie, geen grote fouten en tijden die aan het eind van de rally bij de beste in de Junior-categorie behoorden. Dat is de balans die Sébastien Bedoret met zijn Peugeot 208 R2 aan het eind van de Condrozrally mag opstellen. De 21-jarige jongeman uit Thuin en zijn corijder Thomas Walbrecq gaven blijk van een zekere rijpheid, alvorens op zondag hun volledige potentieel te tonen. Examen geslaagd dus… en de blik is voluit op de toekomst gericht!

Precies één jaar geleden maakte Sébastien Bedoret tijdens de Condrozrally zijn debuut in de R2-categorie. Herinner u dat de voormalige Belgische kartingkampioen enkele weken eerder indruk had gemaakt door – bij zijn allereerste wedstrijd op nationaal niveau! – de RC5-klasse van de Omloop van Vlaanderen te winnen. Het was dus tijd om de volgende stap te zetten… “Na de Condroz van 2015 heb ik het hele Belgische Junior-kampioenschap afgewerkt met een Renault Twingo R2”, legt de jongeman van 21 uit. “Samen met mijn corijder Thomas Walbrecq, net als ik een debutant, heb ik heel veel geleerd en ik denk dat we heel veel vooruitgang hebben geboekt.”

Het hele seizoen lang wisten Sébastien en Thomas de beste rijders uit hun categorie het vuur aan de schenen te leggen. Maar ze beseften maar al te goed dat ze met ongelijke wapens aan het strijden waren… “De Twingo R2 is een schitterende wagen om te leren”, stelt de inwoner van Donstiennes bij Beaumont. “Maar het is al een auto van een vorige generatie… Het was dus heel moeilijk om te weten waar ik me echt bevond tegenover de concurrentie. Na onze schuiver in de East Belgian Rally hebben we dan ook besloten dat we van wagen moesten veranderen, zeker indien we wilden blijven evolueren.”

En zo stonden Sébastien en Thomas, één jaar na hun debuut in R2, opnieuw aan de start van de Condrozrally. Deze keer met een Peugeot 208 R2 van het Franse Pit Stop. Maar ze stonden voor een moeilijke opdracht… “De Condroz staat bekend als een lastige rally, met heel wisselende grip en ontzettend gladde wegen”, legt Sébastien uit. “En de regen die net voor de start uit de hemel kwam hielp niet echt. Niet meteen ideale omstandigheden om met een nieuwe wagen vertrouwen te kweken. Ik had me dus geen enkel doel gesteld, tenzij dan zoveel mogelijk te leren aan het stuur van de Peugeot 208 R2 en de finish te halen.”

bedoret_condroz_2016-1

 Een nuchtere aanpak, waardoor ‘Seb’ nooit over de schreef ging. Maar als rasecht competitiebeest vergeleek hij al snel zijn prestaties met rijders die met een vergelijkbare bolide onderweg waren. “In Guillaume de Mévius, kersvers lid van het RACB National Team, en Guillaume De Ridder had ik twee uitstekende referenties! Het zijn twee rijders die bekend staan als snelle jongens en die de Peugeot 208 R2 door en door kennen. Op zaterdag, toen ik me aan het stuur van mijn Leeuwtje steeds beter begon te voelen, was ik al tevreden als ik op ongeveer een seconde per kilometer van hun tijden kwam.”

Maar het beste moest nog komen. Bij de chronoritten op zondag verhoogden Sébastien en Thomas gevoelig het tempo. Ze slaagden er zelfs drie keer in om zich tussen Guillaume De Ridder en Guillaume de Mévius te wringen, twee rijders die nochtans hard aan het strijden waren om de zege in de Junior-categorie. “In sommige chronoritten zat ik op een dik tiende van een seconde per kilometer. En dat allemaal zonder dat ik de indruk had onnodige risico’s te nemen. Ik ben dus heel tevreden over de geboekte vooruitgang! Maar ik weet ook dat ik nog moet verbeteren, onder andere door meer regelmaat in mijn prestaties te steken. Dat zal geleidelijk aan wel komen.”

Zonder een tijdsstraf van 30 seconden, veroorzaakt door een fout bij het inklokken, hadden de twee kameraden ook als vierde R2 kunnen aantikken, voor de nieuwe Belgische kampioen in RC4. Maar dat was niet het belangrijkste! Ze hebben bewezen dat ze de druk aankonden en dat ze het potentieel hebben om vooraan mee te strijden. Nu komt het er op aan om ervaring op te doen. Nog voor het eind van het jaar starten ze in de Rallye du Haut Pays Niçois, een regionale wedstrijd in Frankrijk, en de Rallye du Var, finale van het Frans rallykampioenschap. Voor Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq begint het allemaal pas!