Opdracht volbracht, en dan nog op de mooist denkbare manier! Zondag 24 juni 2018 wordt een nieuwe mijlpaal in de Belgische autosportgeschiedenis. Een bolide in rood-geel-zwarte kleuren, een Gillet Vertigo, nam deel aan de befaamde en legendarische Pikes Peak International Hill Climb in Colorado (Verenigde Staten). Niet alleen dat, maar aan het stuur van de wagen lukte Vanina Ickx erin om de 19,93 kilometer af te haspelen in minder dan 11 minuten. Het leverde haar een prachtige 6de plaats op in de categorie Time Attack 1! Het was de afsluiting van een ongelooflijk avontuur en van een knotsgekke week…

Deze week zagen we alle emotie de revue passeren”, vertelt Vanina vanop de top van Pikes Peak, profiterend van de wifi-verbinding van Volkswagen Motorsport. “Met onze versnellingsbakproblemen zagen we alle duivels, dat kan je wel zeggen. Maar de mecaniciens van Taylor Race Engineering, die werden opgeroepen uit Texas, slaagden erin om het probleem op te lossen en na een korte controlerit op de speedway van Colorado Springs, was iedereen klaar voor de grote dag…”

En op zondag konden niet alle deelnemers profiteren van een droge baan om de aanval in te zetten op de wolken. “Dat was het geval voor ons, ook al waren de gripomstandigheden helemaal anders dan die we kregen gedurende de week,” vervolgt Vanina. “De ambitie was uiteraard om de top te bereiken, maar ook om onder de grens van de 11 minuten te komen. En dat was een hele uitdaging, want dat was tenslotte 40 seconden sneller dan de optelling van de verschillende sectoren die we hadden afgelegd tijdens de trainingen gedurende de week. Toen we aankwamen op de top had geen super-gevoel, en ik dacht dat mijn ritme wat trager was. Toen verscheen Romain Dumas – die toch het record van de wedstrijd had gebroken! – en hij vertelde me dat het was gelukt, in een tijd van 10’54’’901! Ik was in de zevende hemel…”

Tot dan had ze nog geen enkel contact gehad met de rest van het team, die aan de voet van de klim waren achtergebleven. Vanina Ickx wilde hen zo snel mogelijk terugzien. “Ik kreeg enkel een felicitatie boodschap van Tony Gillet op Whatsapp”, liet de rijdster weten van de Gillet Vertigo PIKE’X PEAK in de kleuren van Delaware en voortgestuwd door een Volkswagen tweeliter TFSI motor van 380 pk. “Maar ik wilde zo snel mogelijk naar beneden om hen te omarmen en hen te bedanken voor het ongelooflijke werk dat ze hadden verzet voor dit avontuur! Ik wilde dat ze wisten dat ik heel fier op hen was, en dat dit een avontuur buiten alle proporties was, dat ik zeker nooit zal vergeten. We realiseerden de uitdaging om een Gillet Vertigo, een 100% Belgische wagen, naar de top te brengen van de Pikes Peak! En we haalden een top 6 in de categorie, een eerste klas prestatie voor rookies! Het was geweldig. Duizendmaal dank aan iedereen!”    

De Gillet Vertigo PIKE’X PEAK werd pas afgelopen januari officieel voorgesteld en het avontuur toont eens te meer aan dat België definitief… uniquely PHENOMENAL is!