Op het Salon van Los Ageles heeft Mazda zijn nieuwe Mazda3 onthuld, en die heeft grote ambities. (Marc Lacroix)

STORY

Eind 2003 : Commercialisatie 1e generatie

11/2008 : Voorstelling 2e generatie

05/2009 : Commercialisatie 2e generatie

11/2013 : Commercialisatie 3e generatie

11/2018 : Voorstelling 4e generatie

2019 : Commercialisatie 4e generatie.

 

AFMETINGEN

A. 4.46m/ 4.66m*

B. 1.80m

C. 1.44m

D. 2.72m

* Sedan

 

KOETSWERK

Hatchback en berline

 

 

DESIGN

Introduceert de tot rijping gekomen Kodo stijl die in 2010 voorgesteld werd en in 2012 te zien was op de CX-5 en Mazda6 ; verfijnd en dynamisch ; indrukwekkende grille.

Golvend koetswerk ; de afwezigheid van een kleine zijruit kan het zicht naar achteren belemmeren.

Polymetal Grey kleur exclusief voor de Hatchback ; minimalistische achterlichten.

INTERIEUR

Horizontale symmetrie gericht op de bestuurder ; vereenvoudiging van alle elementen op het dashboard na ; versnellingspook meer naar voren en hoger geplaatst ; bekerhouders verplaatst en armsteun verlengd ; centraal 8.8 inch scherm ; centraal draaiknop als bediening (« Commander ») en nieuw intuïtief begeleidingssysteem.

Nieuw rood leder interieur exclusief voor de Hatchback met Skyactiv-X blok ; belooft spectaculaire verbeteringen op het vlak van akoestiek en kwaliteit.

Koffer van 295 en 444 liter (Sedan en Hatchback).

 

TECHNIEK

Nieuwe Skyactiv-X 2.0-181 pk benzinemotor met intelligent M Hybrid systeem ; benzine 2.0-122 pk Skyactiv-G (idem) en diesel Skyactiv-D 1.8-115 pk ; geheel van « Skyactiv-Vehicle Architecture » technologieën.

TECHNOLOGIE

Volgens Mazda geeft dit model het startschot voor een nieuw tijdperk waarin het « Mazda Premium »  concept werkelijkheid wordt. De volledig nieuwe Mazda3 is het eerste commerciële model dat bepaalde technologieën benut: i-Activ 4 wiel sturing met detectiesysteem van verticale lading op de 4 wielen (werk samen met de G-Vectoring Control Plus (GVC Plus), een nieuw rijhulpsysteem dat de bestuurder in het oog houdt (Driver Monitoring System) met infrarood camera en infrarood LED ; werkt samen met het intelligente noodremsysteem (SBS) … , waarschuwing bij verkeer op kruispunten (FCTA) en nieuw rijhulpsysteem dat ook het overzicht over het verkeer bewaart (CTS of Cruising & Traffic Support) beschikbaar…) ; MZD Connect systeem met digitale handleiding onder de vorm van een applicatie.

Wereldwijd is de Mazda3 één van de belangrijkste modellen van het merk met meer dan 6 miljoen verkochte exemplaren sinds de lancering in 2003.