Škoda heeft in Tel Aviv in werelpremière zijn nieuwe Scala voorgesteld. (Marc Lacroix)

De Scala is de eerste interpretatie van de evolutie van de nieuwe huisstijl, die voorafgegaan werd door het Vision RS concept. Hij vervangt de Rapid Spaceback.

« Scala » komt van het Latijnse woord voor « ladder », een term die gekozen werd door Skoda omdat het merk op een hoger gamma mikt.

Het is het eerste model van het merk dat rust op het MQB A0 platform van VW (Audi A1 Sportback, Seat Ibiza, VW Polo) ; 4.36 m lang en een wielbasis van 2.65m. Elegant en aerodynamisch (Cx van 0,29).

De grille is groter en indrukwekkender, de koplampen zijn nieuw.

Tot de opties behoren onder andere full LED koplampen, panoramisch dak, grotere achterruit met « Skoda » opdruk.

INTERIEUR

Ook helemaal nieuw ; veelvoud aan afwerkingen beschikbaar voor het dashboard ; nieuw multimediasysteem met touchscreen ; « Virtual Cockpit » optie, zoals bij Audi, met 10.25 en 9.25 inch schermen.

Grote vooruitgang op het vlak van afwerking.

Koffer van 467 tot 1410 liter.

UITRUSTING

Nieuwigheid : mogelijkheid om de wagen te openen of te sluiten via een smartphone ; geeft ook de localisatie en de autonomie aan.

TECHNIEK

TSI 3 cilinder 1.0-95 en 115 pk, 4 cilinder 1.5-150 pk met technologie die cilinders uitschakelt bij lagere belasting (COD), diesel TDI 1.6-115 pk ; CNG (gas) voorzien voor 2019 (3 cilinder 1.0-90 pk) ; manuele zesbak behalve voor de 1.0-95 pk (5 verhoudingen) ; DSG 7 mogelijk ; voorwielaandrijving.

Adaptieve ophanging (SCC voor Sport Chassis Control) regelbaar in sport of comfort modus.

COMMERCIALISATIE

Eerste trimester 2019 (aanwezig op het Salon van Brussel) ; eerste leveringen in april 2019.