Ferrari bevestigt zijn terugkeer naar het hoogste niveau van endurance racen vanaf 2023 met een Le Mans Hypercar programma.

Het Italiaanse merk bereidt zich voor op een terugkeer naar de topklasse van de uithoudingsraces, een terugkeer waarop al sinds 1973 wordt gewacht. Ferrari is daarmee de zesde fabrikant die zijn deelname aan de Hypercar categorie bevestigt, naast Peugeot, Glickenhaus, Audi, Porsche en Toyota.

De Hypercar-categorie, die vanaf dit jaar 2021 het hoogste niveau van endurance racen zal zijn, biedt fabrikanten twee opties binnen één enkel reglement:

  • Ontwerp van een prototype met de vorm van een Hypercar
  • Een racewagen ontwikkelen op basis van een Hypercar voor de openbare weg

Ferrari heeft een lange en roemruchte geschiedenis in endurance racen en de 24 uur van Le Mans. De firma uit Maranello heeft de Franse klassieker 9 keer gewonnen, de laatste keer in 1965 in een episch duel tegen Ford.

Ferrari heeft zich de afgelopen jaren onderscheiden in de GT-categorie en won in 2019 voor de laatste keer de GTE Pro-titel in Le Mans met het beroemde AF Corse-team. Het merk heeft ook vier keer de FIA WEC LMGTE Pro-titel gewonnen, waaronder het allereerste FIA GT Manufacturers’ World Endurance Championship in 2017.

Meer details over Ferrari’s Hypercarprogramma zullen binnenkort worden aangekondigd.

John Elkann, President van Ferrari: « In meer dan 70 jaar van racen, op circuits over de hele wereld, hebben wij onze auto’s naar de overwinning gereden door het verkennen van geavanceerde technologische oplossingen: deze zelfde op het circuit gebaseerde innovaties maken elke wegauto die in Maranello wordt geproduceerd buitengewoon. Met haar nieuwe Le Mans Hypercarprogramma bevestigt Ferrari opnieuw haar sportieve toewijding en vastberadenheid om een hoofdrolspeler te zijn in de grote motorsportevenementen van de wereld ».

Jean Todt, voorzitter van de FIA: « De aankondiging dat Ferrari vanaf 2023 met een Hypercar aan het FIA World Endurance Championship zal deelnemen is uitstekend nieuws voor de FIA, de ACO en de autosport in zijn geheel. Ik geloof in het concept van voor competitie aangepaste hypercars in het FIA WEC en de 24 uur van Le Mans. Ik kijk ernaar uit om dit legendarische merk dit ambitieuze project te zien ondernemen. »

Pierre Fillon, voorzitter van de Automobile Club de l’Ouest: « Vandaag is een grote dag voor de uithoudingsracerij: Ferrari is terug in de hoogste klasse, in de 24 uur van Le Mans en in het FIA WEC Wereldkampioenschap. De Hypercar line-up belooft al enkele grote gevechten. Naast Ferrari hebben zich al veel fabrikanten bij ons aangesloten die hun naam graag op de lijst van winnaars van de 24-uursrace van Le Mans in 2023 willen zetten. Deze aankondiging is uitstekend nieuws voor de enduranceraces, die gebaseerd zijn op een aantrekkelijk reglement en een mooie toekomst tegemoet gaan. »

Richard Mille, voorzitter van de FIA Endurance Commission: « Vanaf het allereerste begin van het project hebben we veel risico genomen bij het ontwikkelen van het concept van de Le Mans Hypercar, en er is veel moeite en doorzettingsvermogen gestoken in het definiëren van de reglementen, zodat deze de geest zouden weerspiegelen van wat we wilden dat LMH zou zijn, dat wil zeggen verschillende filosofieën accepteren in termen van technische benaderingen, architectuur en esthetiek van auto’s binnen eenzelfde categorie. Vandaag kunnen we tevreden zijn met de bereikte resultaten, aangezien Ferrari zich heeft gevoegd bij andere gerenommeerde merken die reeds hun engagement hebben verklaard. Ferrari heeft een lange en prestigieuze staat van dienst in de competitie. Het merk heeft onlangs het FIA World Endurance Championship for Manufacturers in de GT-categorie gewonnen, maar het heeft ook verschillende overwinningen behaald in het algemeen klassement van de 24 uur van Le Mans. Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, zijn we nu al getuige van een historisch moment: over een paar jaar moet de startgrid van het FIA WEC de spannendste zijn die er ooit geweest is. »

Frédéric Lequien, directeur-generaal van het FIA World Endurance Championship (WEC): « De aankondiging van Ferrari’s komst naar de Hypercar-categorie is uitstekend nieuws. Door zich bij niet minder dan vijf andere wereldfabrikanten te voegen, versterkt Ferrari een line-up die een onvergetelijke periode voor endurance-racen inluidt. Wij zijn verheugd dat onze nieuwe regelgeving zoveel prestigieuze merken aantrekt. Racen zit in de genen van Ferrari, en ik twijfel er niet aan dat deze Hypercar zeer competitief zal zijn op het circuit. We zijn vereerd om Ferrari terug te verwelkomen in de hoofdklasse. »